Neden MINDFUL Beslenmeliyiz?

Mindfulness Türkiye - Online MBSR Canlı Programı

Hızla yaşadığımız gündelik hayatımızda birçok farklı yiyecek seçeneği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bunun da ötesinde dikkat dağıtıcı birçok unsur odağımızı yemek yeme eyleminden televizyon, telefon ve bilgisayar gibi cihazlara yönlendiriyor. Bu da yemek yeme davranışının hızlıca ve bilinçsizce yapılan bir eyleme dönüşmesine neden oluyor.


Oysa ki, tokluk hissini fark etmesi 20 dakika süren beynimiz için bu hız, bir problem demektir. Eğer çok hızlı yersek, 20 dakika sonra tokluk hissine ulaşan beynimiz tokluk sinyalini alana kadar, biz çoktan gereğinden fazla yemiş oluruz. Bu aşırı yemede görülen en yaygın özelliktir.


Mindful beslenme ile yemek yerken dikkatimizi toplar ve daha yavaş yiyerek, yemek yeme eylemini otomatik bir hareketten isteyerek yapılan bir davranışa çevirebiliriz. Ayrıca fiziksel açlık ve tokluk ipuçlarını daha çok fark ederek duygusal ve gerçek fiziksel açlığı birbirinden ayırt edebiliriz.


Bunun da ötesinde, “Mindful Beslenme” gerçekten aç olmadığımız halde bizi yemek yemeye iten duyguları ve unsurları fark etmemizi sağlar. Yemek yememizi tetikleyen unsurları bildiğimizde, onlarla aramıza mesafe koyabilir ve böylece kendimize ait bilinçli seçimi yapmak için zaman ve özgürlük kazanmış oluruz.


Duygusal ve fiziksel açlığı ayırt etmemize imkan veren ve yemek yeme isteğini tetikleyen unsurları fark etmemizi sağlayarak buna karşı vereceğimiz tepkileri özgürce seçmemize yardımcı olan bir yöntemdir.

 

Peki Mindful Beslenme Nasıl Yapılır?

 

Mindful Beslenmenin temeli olan Mindfulness pratiklerini uygulamak için bir takım egzersiz ve meditasyonlar yapmanız gerekir. Birçok kişi Mindfulness pratiklerini geliştirmek için çeşitli eğitim, seminer ve workshoplara katılmayı faydalı bulmaktadır. Bununla beraber, başlangıç olarak uygulanabilecek basit ve işe yarar faydaları olan yollar da bulunmaktadır:

 

  • Normalde yediğinizden daha yavaş yiyin ve öğünlerinizi yerken acele etmeyin,
  • Uzun uzun ve hissederek çiğneyin,
  • Televizyonu kapatarak veya elinizden telefonu bırakarak yiyin ve dikkatinizi dağıtan dış etkenleri ortadan kaldırın,
  • Yemek yerken sessiz bir ortamı tercih edin,
  • Yediğiniz yiyeceğin sizi nasıl hissettirdiğine odaklanın,
  • Doyduğunuzu hissettiğinizde yemeyi bırakın,
  • Kendinize neden yemek yediğinizi sorun. Gerçekten aç mıyım? Bu sağlıklı mı?
  • Başlangıç için her gün bir öğünü bunlara odaklanarak yemeye çalışın.

 

Bu şekilde yemekten keyif almaya başladığınızda Mindfulness daha doğal gelecek ve günlük hayatınıza uygularken daha rahat odaklanabileceksiniz.

 

Mindful Beslenme, pratik yaparak gelişecek bir alışkanlıktır. Daha yavaş yemeyi, daha uzun çiğnemeyi, dış etkenleri ortadan kaldırmayı ve doyduğunuzda yemeyi bırakmayı deneyerek, Mindful Beslenmeye başlangıç yapabilirsiniz.